ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια ρεβυθιά στο Ηράκλειο - Λέιντεν - Λισσαβώνα - Αθήνα - πάλι Ηράκλειο - Γιάννενα


3/5/12

Δυο μισές αλήθειες


Άποψις Ευδήλου από τα ανατολικά, απόγευμα Μ. Σαββάτου, 2012. Τα ψάρια είναι μέσα στη θάλασσα, δε φαίνονται.

Θα μπορούσε να ήταν αλήθεια, αλλά είναι μόνο η μισή. Την κατέγραψε η κ. Λένα Διβάνη, σε ένα μικροκειμενάκι στη στήλη «Σε είδα» στη ιστοσελίδα protagon.gr που επιγράφεται «Σε είδα... στην Ικαρία» και είναι το εξής:

Σε είδα στην Ικαρία να βγάζεις λόγο προεκλογικό στο καφεπαντοπωλείο του χωριού. Ωραία και ανθρώπινα τα έλεγες τα καταστροφολογικά αλλά το ακροατήριο ήταν ατάραχο. Δεν ανησυχείτε; Ρώτησα έναν κύριο. Μπαααα, μου απάντησε. Τι να φοβηθώ; Την πείνα; Αμα πεινάσω εδώ είναι η θάλασσα κι είναι γεμάτη ψάρια! (καταλάβατε Αθηναίοι μου γιατί οι Καριώτες ζουν 100 χρόνια;)

Μου το ανέβασε ο Τάσος στο φέσιμπουκ, το πέρασα κι εγώ στο Ikariamag, κι όχι ότι με είχε ανάγκη βέβαια το κείμενο αλλά πάντως έκανε τον κύκλο του στα social media, επίκαιρο, μέρες που είναι. Αλλά μετά θυμήθηκα την άλλη μισή αλήθεια που περιγράφεται σε ένα άλλο κειμενάκι που είχα διαβάσει πριν πολλά πολλά χρόνια στην αλήστου μνήμης εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στη στήλη «Στα πεταχτά» που υπέγραφε τότε ο κ. Πέτρος Μανταίος, ικαριακής καταγωγής εκ μητρός (δηλαδή από τη σωστή πλευρά). Βέβαια δεν κράτησα το απόκομμα τότε, αλλά την ιστορία τη θυμάμαι μέσες άκρες από μνήμης και είναι περίπου η εξής:

Κουβεντιάζουνε κάτι ψαράδες στον Εύδηλο για ψάρια και ψαρέματα και δίχτυα και παραγάδια και καλές ψαριές, και λέει ένας εξ’ αυτών «Βρε άμα είχα εγώ κουβέρτα, σου ήβγαζα όσα ψάρια ήθελες, μα έλα που ‘εν είχα...». Στην απορία του δημοσιογράφου σε τι συνίσταται το ψάρεμα με κουβέρτα (που ως μέθοδος μάλλον του διέφευγε), ο ψαράς εξηγεί: «Βγαίνεις με τη βάρκα ανοιχτά, πετάς ένα δυναμίτη, μαζεύεις τα ψάρια, και γυρίζεις. Άμα σε μαγκώσουν οι λιμενικοί, φρόντισε να έχεις κουβέρτα μαζί, γιατί στο κελί έχει ένα κρύο και μια υγρασία, ο Θεός να σε φυλάει!»

Ηθικόν δίδαγμα: Ζούνε μεν οι Καριώτες 100 χρόνια (μερικοί τουλάχιστον), αλλά με τα μυαλά που κουβαλάνε μερικοί άλλοι σε λίγο δε θα έχει ούτε η θάλασσα ψάρια· ό,τι κάνουμε με τίποτα τσόχους και καυκαλίθρες, κι αυτό άμα δε μας φάνε ζωντανούς τα κατσίκια ίσαμε τότε. Καλά τα social media, αλλά να έχουμε και το νου μας, ε;


ΥΓ. Και όχι, με αυτό δεν υποννοώ ότι θα ψηφίσω, ξέρω γω, Οικολόγους Πράσινους· έτερον εκάτερον. Απλώς δυο μισές αλήθειες δεν κάνουν μια ολόκληρη.

3 σχόλια:

Idom είπε...

"Give a man a blanket and you feed him for a day.
Teach a man to throw dynamite and you feed him for a lifetime."

Ancient Chinese-Ikarian proverb


Μού άρεσε! Πάω να το γράψω σε κάνα τοίχο!
:-)

Idom

αράπης είπε...

Και δε μας εξηγείς ρε "φιλε της αλήθειας" τι σημαίνει αυτό...

"ικαριακής καταγωγής εκ μητρός (δηλαδή από τη σωστή πλευρά)"

Β. είπε...

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, είναι ένα αχρείαστο λογοπαίγνιο - όπως όλοι ξέρουμε και η εκ πατρός πλευρά σωστή είναι. Και η εκ γιαγιάς. Και η εκ προπάππου. Και η καθόλου ικαριακή καταγωγή μια χαρά είναι.

(Μου έχει μείνει από έναν εβραϊκής καταγωγής γνωστό που μου εξήγησε ότι θεωρείσαι αυτοδικαίως Εβραίος αν η μητέρα σου είναι Εβραία, αλλά αν είναι μόνο ο πατέρας πρέπει όχι μόνο να σου κάνουν περιτομή αλλά και δεν ξέρω γω τι άλλο - θέλει τέλος πάντων προσπάθεια. Έκτοτε συχνάκις αποδίδω στην "εκ μητρός" κληρονομικότητα διάφορες φοβερές και τρομερές ιδιότητες, ελπίζω να μην έχουμε παρεξηγήσεις).