ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια ρεβυθιά στο Ηράκλειο - Λέιντεν - Λισσαβώνα - Αθήνα - πάλι Ηράκλειο - Γιάννενα


6/10/10

Η Σαπφώ στο Λέιντεν

Η Σαπφώ απευθύνει την περιφρόνησή της σε κάποια πλούσια γυναίκα που δεν αξιώθηκε τα ρόδα της Πιερίας (δηλαδή το άγγιγμα της τέχνης) μέσω ενός αποσπάσματος που διασώζει ο Πλούταρχος και διαιωνίζει προσώρας ένας τοίχος στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Τα κλειδιά χιαστί είναι ο θυρεός της πόλης που σημαιοστολίστηκε για την τοπική γιορτή της στις 3 Οκτώβρη.


κατθάνοισα δὲ κείσηι οὐδέ ποτα μναμοσύνα σέθεν
ἔσσετ΄ οὐδὲ ποκ΄ὔστερον· οὐ γὰρ πεδέχηις βρόδων
τὼν ἐκ Πιερίας· ἀλλ΄ ἀφάνης κἀν Ἀίδα δόμωι
φοιτάσηις πεδ΄ ἀμαύρων νεκύων ἐκπεποταμένα.


Θα πεθάνεις και θα κείτεσαι, και μήτε
θ' απομείνει η θύμησή σου σε κανέναν,
μήτε και καημός για σε, τι οι Mούσες σού 'χουν
της Πιερίας αρνηθεί τα ρόδα, κι έτσι
και στον Kάτω Kόσμο ασήμαντη θα μείνεις,
σα βρεθείς με τις σκιές των πεθαμένων.


(απόδοση στη νεοελληνική I. Θ. Kακριδής)

Σ.Σ. Η αναζήτηση στους τοίχους της πόλης συνεχίζεται για τυχόν τρίτο ποίημα στα ελληνικά μετά τον Καβάφη και τη Σαπφώ (ελπίζω να υπάρχει και κανένας στρέιτ...).

6 σχόλια:

Idom είπε...

Κακιασμένηηηηη...

Idom

ολα θα πανε καλα... είπε...

εντάξει,ο Idom,επειδή είναι κολλητός σου προφανώς,έγραψε αυτό το σχόλιο.Εγώ θα προτρέψω ευγενικά να πάρουν τέλος οι ρατσιστικές δηλώσεις περί καλής ποίησης και του ποιος τη διακονεί.
:)

KitsosMitsos είπε...

Ενδιαφέρον! Εντός ελάχιστοι νομίζω τα μιλάμε τα αρχαία ;-)

Β. είπε...

Γωγώ μου, αν με προτρέπεις ευγενικά να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, δεν πρόκειται. Αν θέλεις να μου υποδείξεις σε τι ακριβώς έγκειται η ρατσιστική δήλωση περί καλής ποίησης και του ποιος τη διακονεί είμαι όλος αυτιά.
:)

Β. είπε...

@Idom: αυτό το ότι είμαστε "προφανώς" κολλητοί είναι έπαινος ή ψόγος, να ξέρω; (αν και η ακρίβεια του ισχυρισμού ελέγχεται...)

@Κιτσομήτσο: μιλάτε αρχαία; Εγώ ούτε στον ύπνο μου, εντός εκτός και επί τα αυτά... Καλώς ήρθατε πάντως.

@Γωγώ ξανά: μου έδωσες πάσα όμως και θα επανέλθω οσονούπω...

Idom είπε...

@ Όλους!

Αγαπητοί αναγνώστες τού αγαπητού Ροβυθέ!
Επειδή είμαι ελέφαντας και το όνομά μου ενεπλέχτηκε σε εικοτολογία και ερωτήματα πολλά (αχ, τι καλά!), εξαπολύω το παρακάτω ανακοινωθέν:

Με τον Β., ΝΟΜΙΖΩ ότι διαθέτουμε γνωστούς που γνωρίζονται μεταξύ τους. Έτσι ενίοτε λαμβάνω πληροφορίες - από τρίτο χέρι - για την αφεντιά του (εκτός αν έχει γίνει παρεξήγηση και λαμβάνω πληροφορίες για άλλον / άλλους).

Οφείλω όμως να δηλώσω το εξής:
(Κανονικά αυτή τη δήλωση έπρεπε να την κάνω στο δικό μου blog, αλλά το έχω σε κατάσταση ημιύπνου, οπότε την κάνω εδώ για λάχει μεγαλύτερης ανγνωσιμότητας).

Η Ροβυθέ ήταν το blog που με ενεθάρρυνε να ανοίξω κι εγώ blog. Έως τότε διάβαζα Κουρούνα, Πιτσιρίκο, Νίκο Δήμου και διάφορους άλλους εφτάστερους, οπότε πού να τολμήσω να φαντασιωθώ για δικό μου blog; Μετά όμως μού σφύριξαν για το blog τού Β. και είπα "γιατί όχι και εγώ;".

Στην πορεία όμως συνειδητοποίησα ότι τα posts στη Ροβυθέ είναι 87 έως 534 φορές καλύτερα από τα δικά μου (ανάλογα με το ποια ζεύγη συγκρίνουμε), οπότε απογοητεύτηκα πάλι και είπα, "δεν βαριέσαι, καλύτερα να γίνω κατασκευαστής άλφορν (alphorn)".

Δυστυχώς ο Β. ουδέποτε συγατατέθηκε να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή μου κατασκευής άλφορν - ίσως επειδή τα ΕΣΠΑ περιλαμβάνουν χώρες τής Ε.Ε. μόνο, ίσως για δικούς του άλλους λόγους, οπότε ουδαμώς μπορούμε να θεωρούμεθα κολλητοί.

Επίσης το "Κακιασμένη" τού 1ου σχολίου τής παρούσης ανάρτησης, αναφέρεται στην Σαπφώ για τα κακά λόγια που εκστόμισε εναντίον τής ετέρας ακούλτουρης γυνής. Ουδόλως με εξιτάρει το φύλο, το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα τής Σαπφούς ή τής ετέρας γυνής!
Είπαμε, είμαι ελέφαντας, όχι και αερόστατο...

Τέλος, σήμερα παντρεύτηκε η Βίκυ Καγιά και αντί να ασχολούμαστε με το γάμο ασχολούμαστε με πουρνάρια.

Ευχαριστώ για την ξαναφιλοξενία!
Idom