ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μια ρεβυθιά στο Ηράκλειο - Λέιντεν - Λισσαβώνα - Αθήνα - πάλι Ηράκλειο - Γιάννενα


3/8/09

Σχετικά με την ακρίβεια στην επιστήμη (Χ.Λ. Μπόρχες)

...Σ’ εκείνη την Αυτοκρατορία, η Τέχνη της Χαρτογραφίας άγγιξε τόση Τελειότητα, ώστε ο Χάρτης μιας και μόνης Επαρχίας καταλάμβανε μια Πόλη ολόκληρη, και ο Χάρτης της Αυτοκρατορίας, μια Επαρχία ολόκληρη. Με τον καιρό, αυτοί οι Εκτεταμένοι Χάρτες έπαψαν να ικανοποιούν, και τα Κολέγια των Χαρτογράφων ανέπτυξαν ένα Χάρτη της Αυτοκρατορίας που είχε το Σχήμα της Αυτοκρατορίας και συνέπιπτε με αυτήν, σημείο προς σημείο. Λιγότερο παθιασμένοι με τη Σπουδή της Χαρτογραφίας, οι Επόμενες Γενεές σκέφτηκαν πως αυτός ο Εκπεπταμένος Χάρτης ήταν άχρηστος και, όχι εντελώς άκαρδα, τον εγκατέλειψαν στο Έλεος του Ήλιου και των Χειμώνων. Στις Ερήμους της Δύσης υπάρχουν ακόμα χαλάσματα του Χάρτη. Τον κατοικούν Ζώα και Ζητιάνοι. Σε ολόκληρη τη Χώρα, δεν υπάρχει κανένα άλλο ίχνος της Επιστήμης της Γεωγραφίας.

Σουάρεθ Μιράντα, Ταξίδια συνετών ανδρών
Βιβλίο Δ’, Κεφ. ΙΔ’, Λέριδα, 1658


ΣΣ: ... για την ακρίβεια, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Παγκόσμια Ιστορία της Ατιμίας: Και τα Λοιπά (1935), ελληνική απόδοση Αχιλλέα Κυριακίδη (Άπαντα Πεζά, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα).

2 σχόλια:

Idom είπε...

Επίσης οι Αμερικανοί τα φτιάχνουν όλα μεγάλα. Ένας αμερικανός είχε παραγγείλει την μεγαλύτερη μινιατούρα τού κόσμου: αναπαριστούσε μία αγελάδα σε φυσικό μέγεθος.

Χάρης Κάππα

Καραβάκι είπε...

Χάρτες... Ταξίδι ζωής στη Μνήμη, στο Χρόνο, στο Αεί Υπάρχον στην ομορφιά, στο Απόλυτο, στο Θεό. Με πυξίδα τη μοναξιά και το ταξίδι, με έντοχα ίχνη νοσταλγίας και αναζητώντας πάντοτε το χαμένο καιρό, ψηλαφίζοντας την οδύνη της ύπαρξης, ...